Yumurtalık (Over) Kanseri nedir?

Kanser, kısaca (ca), belirli bir organ veya dokuya ait hücrelerin normal dışı ve kontrolsüz olarak çoğalmasıdır. Kontrolsüz şekilde çoğan bu hücreler bir araya gelerek tümör adı verilen oluşumlara neden olur. Yumurtalıkta meydana gelen hücrelerinin normal dışı ve düzensiz olarak çoğalmasıyla oluşan tümör yapısı yumurtalık (over) kanseri olarak adlandırılır.

Hastalık erken tanı ile tedavi edilebilir ancak başlangıç dönemlerinde büyük şikayetlere yol açmadığından sinsi ilerleme gösterir. Dolayısıyla başlangıç evrelerinin belirtileri hakkında detaylı bilgi sahibi olunmalı ve tüm şikâyetler yumurtalık kanseri açısından değerlendirilmelidir.

Yumurtalık (over) kanseri için risk faktörleri

  • Hiç hamile kalmamış olmak
  • Kısırlık hikayesi
  • Ailede yumurtalık (over) kanseri olması

 

Yumurtalık (over) kanseri nasıl teşhis edilir?

Hastalığın erken döneminde belirtilerin silik olması ve hastanın dikkatini çekmemesi nedeniyle over kanserlerinin erken evre tanısının koyulması güç olmaktadır. Rutin jinekolojik muayene ve ultrasonografi, gerekirse bazı kan tahlilleri ( Ca-125) hastalara önerilmektedir. Kesin tanı cerrahi işlem ve patoloji sonucu ile belirlenir.

 

Cerrahi evreleme over kanseri tanısı ve tedavisi için gereklidir. Birçok kez cerrahi sonrası kemoterapi uygulanmaktadır. Özellikle ailesinde over kanseri olan hastalar rutin kontrollere gitmelidirler.

 

Yumurtalık (Over) Kanseri Tedavisi

Ultrasonografi ve Ca-125 tetkikleri incelenmelidir. Yumurtalık (over) kanseri tedavisi Kişiye özel yaklaşımla tedaviye karar verilmesi önemlidir: Hastanın yaşı, tümörün durumu, belirlenen evre dikkate alınarak tedaviye karar verilmelidir. Yumurtalık (over) kanseri tedavisinde kullanılan uygulamaları cerrahi ve medikal uygulamalar olarak açıklayabiliriz:

Cerrahi ve medikal tedavi: Kanser dokuları veya tüm rahim cerrahi operasyonla çıkarılması (Histerektomi) sonrasında onkoloji tedavisi planlanmalıdır. Medikal tedavi kapsamında kemoterapi ve radyoloji yaygın olarak kullanılmaktadır

Uyarı:  Bu makale, bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi tavsiye niteliğinde değildir. Bir tıbbi sorunuz varsa, lütfen doktorunuza veya başka bir sağlık uzmanına danışınız.

 

İçerik Güncelleme Tarihi: 21.04.2023